Back to Top

LAGOON POWER 44 - Zašto su motorni katamarani superiorniji od motornih jahti s jednim trupom?

 Usporedite smještaj i performanse Lagoon-a Power 44 sa smještajem i performansama dvostruko dulje super jahte Azimut 85.

Salon motornog katamarana Lagoon 44, Split, Dalmacija, Hrvatska

Katamaran LAGOON POWER 44 - Salon

NATRAG NA LAGOON POWER 44 GLAVNU STRANICU

Lagoon katamarani

Najveći svjetski proizvođač katamarana - član Beneteau grupe

Model: Lagoon Power 44
Kategorija: Katamaran
Dužina: 13,04 m
Ležajevi: 8
Kabina: 4
Tuš / WC: 4

Prednosti motornih katamarana

  • Mnogo više prostora nego na klasičnim motornim jahtama s jednim trupom iste duljine
  • Udobno manevriranje - 2 odvojena motora, svaki na svakom trupu pruža apsolutnu udobnost i lakoću u manevriranju u uskim marinama.
  • Ušteda goriva, veliki opseg krstarenja - katamaranski trupovi učinkovitiji su od mono trupa,što znaći da je za održavanje ekvivalentne krstareće brzine potrebna manja snaga.
  • Stabilnost, dobre performanse na nemirnom moru i nevjerojatno udobna plovidba
  • Plitki gaz

Nedavni trend u razvoju katamarana bio je uvođenje motornih katamarana. Na popularnim nautičkim destinacijama možemo vidjeti sve više motornih katamarana. Zašto su stekli takvu popularnost? Koje su prednosti plovila sa dva trupa? Zašto su motorni katamarani bolji od mono-trupnih motornih jahti iste duljine, pa čak i od mnogo dužih jednotrupnih jahti? Pokušat ćemo odgovoriti na sva ta pitanja u ovom članku kako biste lakše mogli izabrati da li vašem stilu plovidbe više odgovara najam katamarana ili klasične monotrupne motorne jahte.

Za usporedbu smo ovdje odabrali dva izvrsna broda: katamaran Lagoon Power 44 i dvostruko dužu monotrupnu Super Yahtu Azimut 85. Znamo da ovdje u određenoj mjeri uspoređujemo kruške s jabukama, ali ponekad je dobro usporediti okus kruške i jabuke. Vjerujemo da će vam usporedba ove dvije jahte pomoći da lakše donesete odluku ako ste u dilemi da li unajmiti katamaran ili klasičnu motornu jahtu s jednim trupom. Nakon svega rečenog, vrijeme je da prijeđemo na usporedbu smještaja i performansi ova dva plovila.

“Jedina razlika između dječaka i odraslih muškaraca je u veličini njihovih igračaka."

Prema ovom zrncu mudrosti, luksuzni automobili, plazma televizori, gliseri, jedrilice… pravi su dokaz produžene adolescencije mnogih muškaraca. Međutim, ove igračke «velikih dječaka» izgledaju doista kao prave igračke u usporedbi s omiljenim igračkama bogataša – mega jahtama. U očima vrlo bogatih, na jahti sve mora biti uistinu veliko da bi joj priznali status mega jahte – počevši od duljine vodene linije, veličine salona i kokpita, preko skupog namještaja i luksuzno namještenih kabina, pa sve do strojarnice ispunjene velikim i žednim motorima.

Mnogi ljudi, posebno oni s užurbanim i stresnim stilom života, sanjaju o luksuznom krstarenju na nekoj od takvih skupocjenih i prestižnih jahti, ali samo nekolicina uspije realizirati te svoje fantazije. Veličina, snaga i prestiž idu zajedno s paprenim cijenama, zbog čega je čarter mega jahte ujedno i mega skup, a svaka prevaljena nautička milja doprinosi velikom računu koji će na kraju plovidbe biti ispostavljen za nadopunjavanje tankova goriva.

Srećom, postoje mega jahte, odnosno super jahte, kako ih još nazivaju, ali postoje i jahte koje su jednostavno super, poput Lagoon-a Power 44. Sa svojih 13 metara dužine, motorni katamaran Lagoon 44 nudi komfor, elegantni dizajn i konstrukcijska rješenja slična onima koja možemo naći na manjim mega jahtama, ali uz znatno nižu čarter cijenu. (Jahte od 23 metra, pa naviše, mogu se kvalificirati u kategoriju mega jahti.) Poput svog srodnika na jedra – Lagoon-a 440, motorni katamaran Lagoon Power 44 pruža gostima obilje prostora i komforan smještaj. Ovo je moguće zbog toga što katamarani u odnosu na klasične motorne brodove imaju mnogo veću širinu. Naši gosti koji stupe na palubu katamarana LP 44 po prvi put, vrlo su često iznenađeni veličinom salona i kokpita koji izgledaju kao da pripadaju dvostruko većim jahtama. Ako mislite da malo pretjerujemo i ne vjerujete nam, pogledajte slike i tekst ispod.

Copyright by Nautilus - Unauthorized use of text and graphic on this page is strictly forbidden.

LAGOON POWER 44 VS AZIMUT - SPECIFIKACIJE

 

Lagoon Power 44

Lagoon Power 44 u charter bazi Marina Split, Split
Duljina: 13,04 m
Širina: 6,42 m
Motori: 2 x 310 KS
Krstareća brzina: 18 čvorova
Maksimalna brzina: 24 čvora
Gaz: 1,20 m
Smještaj:
Kabine: 4
Ležaji: 8
WC / tuš: 4

Lagoon Power 44
VS
Azimut 85
Azimut 85

Azimut 85 Super jahta
Duljina: 26.83 m
Širina: 6,57 m
Motori: 2 x 1825 KS
Krstareća brzina: 24 čvora
Maksimalna brzina: 30 čvorova
Gaz: 1,8 m
Smještaj:
Kabine: 4 + posada
Ležaji: 8 + posada
WC / tuš: 5

Lagoon Power 44

Motorni katamaran

Katamaran  Lagoon 44 - potrošnja goriva u krstarećoj brzini

Potrošnja goriva

Azimut 85

Monohull motorna jahta

Azimut 85 - potrošnja goriva u krstarećoj brzini

Potrošnja goriva

LAGOON POWER 44 VS AZIMUT - KOKPIT

Lagoon Power 44

Power catamaran

Motorni katamaran Lagoon 44 - Cockpit

Kokpit

Azimut 85

Monohull motor yacht

Azimut 85 monohull motorna jahta - kokpit

Kokpit

Lagoon Power 44

Power catamaran

Lagoon Power 44 kokpit

Kokpit

Azimut 85

Monohull motor yacht

Cockpit - Azimut 85

Kokpit

Centralno smješten kokpit Lagoon-a 44, sa svojim sjedalima i stolom, predstavlja idealno mjesto za relaksaciju, zabavu ili objedovanje na svježem zraku. Veliki kokpit Lagoon-a 44 ima otvoren, ali istovremeno i zaštićen pogled na more, te direktan pristup u salon. Od sunca i kiše štiti ga produženi flybridge. Podignuta krmena paluba iza kokpita, s masivnim ležaljkama, je kao stvorena za sunčanje.

LAGOON POWER 44 VS AZIMUT 85 - SALON

Lagoon Power 44

Power catamaran

Lagoon Power 44 - Salon

Salon

Azimut 85

Monohull motor yacht

Azimut 85 - salon

Salon

Salon Lagoon-a Power 44, u kojem se nalazi i mjesto za upravljanje sa pripadajućom navigacijskom opremom, je veoma prostran, prozračan i komforan. Salonom dominira garnitura za sjedenje s pripadajućim stolom, koji može služiti kao stol za objedovanje ili posluživanje kave, a po potrebi se može premjestiti u kokpit. Mjesto za upravljanje je opremljeno Besenzoni podesivom stolicom i dizajnirano tako da osigura što bolju integraciju elektroničke opreme. Prozori koji okružuju salon, zajedno s kliznim vratima, pružaju izvanredan, panoramski pogled. Zahvaljujući vertikalnim prozorima, koji su postali zaštitni znak Lagoon-a, panoramski pogled iz salona nadilazi sve ostale katamarane koji su se pojavili na tržištu. Udobna sjedala po čitavom brodu skrivaju brojne spreme i pregrade gdje možete smjestiti dio opreme. Ako ne možete naći prostora za svoje stvari na ovom brodu, to znači samo jedno - imate previše stvari.

LAGOON POWER 44 VS AZIMUT 85 - FLYBRIDGE

Lagoon Power 44

Power catamaran

Motorni katamaran Lagoon Power 44 flybridge

Flybridge

Azimut 85

Monohull motor yacht

Yacht Azimut 85 - Flybridge

Flybridge

Jedno od najimpresivnijih poboljšanja na Lagoon-u 44 je produljeni flybridge. Tri osobe mogu sjediti u sjedalima koja se nalaze ispred upravljačke konzole, šest osoba može se udobno smjestiti oko stola, a dvije osobe se mogu relaksirati na ležaljkama za sunce, jedna osoba na ležaljci lijevo od upravljačke konzole, a druga na palubi iza stola sa sjedalima.

LAGOON POWER 44 VS AZIMUT 85 - KABINE

Lagoon Power 44

Power catamaran

Katamaran Lagoon Power 44 - kabina

Kabina

Azimut 85

Monohull motor yacht

Azimut 85 - kabina s dva ležaja

Kabina

Lagoon 44 pruža smještaj za 8 gostiju u 4 kabine sa po dva ležaja. Svaka kabina ima WC s tušem, što je rijetkost na motornim katamaranima ove dužine. Vjerojatno ste uvjereni kako Azimut 85 ima mnogo veće kabine nego Lagoon 44, ali razlika nije tako velika.

Azimut 85 također pruža smještaj za 8 gostiju u 4 kabine sa po dva ležaja, a raspored kabina je slijedeći: 1 kabina za vlasnika, jedna VIP kabina, te dvije dodatne dvokrevetne kabine. Sve ove kabine smještene su na donjoj palubi, gdje se nalaze i dvije kabine za posadu, te velika strojarnica. Kabina vlasnika je uistinu impozantnih dimenzija i zajedno sa strojarnicom, te kabinama posade zauzima gotovo 60% prostora potpalublja. Kabina vlasnika, koja se nalazi po sredini broda, posudila je dio prostora od naprijed smještenih kabina gostiju, kako bi se stvorio dodatni prostor za jednu vrstu predsoblja. Kada se ovaj prostor doda ionako ogromnim proporcijama vlasničke kabine, vlasnik jahte ili onaj koji je uzme u čarter uistinu će dobiti nešto kao kompenzaciju za potpisivanje svih čekova. Međutim, kako kabina vlasnika zauzima gotovo 50% prostora rezerviranog za smještaj gostiju, ostalih 6 gostiju bit će malo razočarani veličinom njihovih kabina.

LAGOON POWER 44 VS AZIMUT 85 - LAYOUT

LAGOON Power 44 / Azimut 85 - Raspored kabina za goste - Kliknite na sliku za uvećanje
Lagoon Power 44 i Azimut 85 - layout
Lagoon Power 44 i Azimut 85 - raspored kabina

Usporedite smještaj

Lagoon 44: 4 kabine (8 ležajeva) i 4 kupatila / WC-a.

Azimut 85: 4 kabine (8 berths) i 4 kupatila / WC-a.

LAGOON POWER 44 VS AZIMUT 85 - KRMENA PLATFORMA

Lagoon Power 44

Motorni katamaran

Lagoon Power 44 - platforma za kupanje

Krmena platforma

Azimut 85

Motorna jahta

Azimut 85 - platforma za kupanje

Krmena platforma

Ljubitelji plivanja bit će oduševljeni platformom za kupanje Lagoon-a 44 koja se proteže čitavom širinom krmenog dijela (preko 6 m širine). Transom povezuje dvije krmene sekcije i tu se nalaze skale za kupanje, tuš i spremišta za opremu za plivanje i ronjenje. Lagoon Power 44 ima najprostraniju i najfunkcionalniju platformu u svojoj klasi kakva i dolikuje najboljem motornom katamaranu koji se do sada pojavio na nautičkom tržištu.

 

LAGOON POWER 44 VS AZIMUT 85 - PERFORMANSE

Brzina

Lagoon Power 44 pogone dva Volvo dizel motora od po 310 KS i osiguravaju mu maksimalnu brzinu od 24 čvora, dok je krstareća brzina 18 čvorova. Azimut 85 ima 30% veću krstareću brzinu od Lagoon-a, međutim pri krstarećoj brzini od 24 čvora Azimut 85 troši 10 puta više goriva nego Lagoon 44 pri 18 čvorova.

Akceleracija

Izgledati veličanstveno za rivom je jedna stvar, a performanse na otvorenom moru sasvim su druga stvar. Kada je akceleracija u pitanju, lagani LP 44 je plutajući Ferari u usporedbi s teškim Azimutom 85.

Krivulja ubrzanja

Lagoon Power, sa svoja 2 x 310 KS dizel motora, postiže maksimalnu brzinu od 24 čvora za samo 10 do 12 sekundi. Za isto vrijeme Azimut 85, sa svoja 2 x 1825 KS motora, postigne svega 13 čvorova. Azimut 85 treba dodatnih 20 sekunda da bi postigao brzinu od 24 čvora.

Ekonomična potrošnja goriva

Potrošnja goriva Lagoon vs Azimut

Usporedimo li potrošnju goriva pri bilo kojoj brzini lako je uočiti da Lagoon Power 44 troši daleko manje goriva nego Azimut 85 pri istoj brzini. Kao što se vidi sa grafikona, pri brzinama od 10 do 24 čvora, Lagoon 44 troši u prosjeku samo 20% količine goriva od količine goriva koju potroši Azimut 85 pri istoj brzini. Pri krstarećoj brzini od 24 čvora Azimut 85 troši 10 puta više goriva nego Lagoon Power 44 pri krstarećoj brzini od 18 čvorova (460 naprema 46 litara). Pri maksimalnoj brzini od 30 čvorova dva Azimutova motora monstruma, svaki od 1825 KS, troše 720 litara na sat. Izgleda da je gutanje goriva jedna od najimpresivnijih osobina Azimuta 85. Očito, Lagoon Power 44 je mnogo efikasniji kada je ekonomičnost potrošnje goriva u pitanju, a samim time i daleko ekološki prihvatljivije plovilo od Azimuta 85.

Veliki opseg krstarenja

Opseg krstarenja - graf

Sa svojim tankovima kapaciteta 1500 litara, Lagoon Power 44 ima pri krstarećoj brzini od 18 čvorova opseg krstarenja od 450 nautičkih milja. Iako Azimut 85 ima 6 puta veći kapacitet tankova (ukupno 9000 litara) od Lagoon-a 44, opseg krstarenja Azimuta 85, pri brzini od 18 čvorova, iznosi 420 nautičkih milja, 30 nm manje od opsega Lagoon-a. (Izračun opsega baziran je na iskorištenosti 90% kapaciteta tankova.) Zahvaljujući izuzetno ekonomičnoj potrošnji, katamaran Lagoon 44 pri svim brzinama ima opseg krstarenja sličan onom Azimuta 85, iako Azimut ima 6 puta veće tankove.

Charter cijena

Na kraju, ali ne manje važno, interesantno je vidjeti razliku u cijeni čartera između Lagoon-a 44 i Azimuta 85. Van sezone Azimut 85 se može čarterirati po cijeni od 40.000 Eura po tjednu. U srcu sezone cijena najma se kreće oko 49.000 Eura po tjednu. (Troškovi u iznosu 25-30% cijene chartera, kao što su troškovi za gorivo, hranu, vez… naplaćuju se ekstra, kao i uobičajeni troškovi u iznosu 10-15% u vidu napojnice posadi za dobru uslugu.)

Najniža cijena chartera Lagoon-a 44 van sezone iznosi 5.000 Eura po tjednu. Ukoliko nakon svega navedenog još uvijek planirate unajmiti neku od mega jahti, poput Azimuta 85, ovaj iznos novca će vam dobro doći kao napojnica za posadu.

Ako odlučite bukirati Lagoon Power 44 u špici sezone, cijena najma je 8.730 Eura po tjednu. Ova količina novca teško bi bila dostatna za platiti gorivo koje potroši Azimut 85 u jednoj sedmici krstarenja.

Ako vam budžet kojeg ste rezervirali za praznike ne dozvoljava da potrošite 50.000 Eura za najam manje mega jahte, da ne spominjemo dodatne troškove koji nisu uključeni u osnovnu cijenu najma, nudimo vam idealno rješenje, mini verziju super jahte – Lagoon Power 44. Da biste unajmiti LP44 ne morate biti bilijunaš, niti milijunaš, ali ćete se ipak tako osjećati. Super stil, super komfor, super smještaj i super performanse kvalificiraju Lagoon Power 44 kao dobru zamjenu mnogo većim i skupljim jahtama.

Katamaran Lagoon 44

Možete nas kontaktirati putem e-maila, faksa, online booking forme ili putem telefona - navedite tip plovila, charter bazu, datum početka najma i ostale detalje. Nakon što primimo vaš upit, ukoliko je brod dostupan u traženom periodu, poslat ćemo vam najpovoljniju ponudu sa svim važećim popustima u što je moguće kraćem roku.

E-MAIL Kontakt

Kontakt

ADRESA

Nautilus Yachting d.o.o.

Put kapelice 14, 

21220 Trogir, Hrvatska

TELEFON

Tel.: +385 (0)21 882 - 494 

Fax: +385 (0)21 882 - 965 

GSM: +385 (0)91 4 884 327 

WEB

www.nautilus.hr

E-mail: naut@nautilus.hr  

 

O nama

Home

O nama

Booking procedura

Kontakt

Charter plovila

Najam motornih jahti

Iznajmljivanje jedrilica

Charter katamarana

Posebna ponuda

Posebna ponuda

Last Minute ponuda

Jezik

EN - Yacht Charter Croatia

DE - Yachtcharter Kroatien

IT - Noleggio Croazia

HR - Charter Hrvatska

RU - Аренда в Хорватии

NAJAM PLOVILA HRVATSKA

NAUTILUS YACHTING d.o.o. for yacht charter © All rights reserved